Rap

09.10.2010 08:54

Rap

 CO je to rap?

Rap jsou rytmicky mluvené rýmy. Rapping nebo spíš rapování je základním znakem  hip hopové hudby, ale také je úzce spojen s hip hopovou kulturou. Rapování může být doprovázáno beatem bez hudebního doprovodu.. V současnosti termín rap je často spojován s hip hopovou hudbou. To ale neznamená, že když je v nějaké písni rap, jedná se o hip-hop. Rap se někdy používá i v rocku nebo metalu nebo i v jiných hudebních stylech. Rapová hudba nahrazuje nedostatek melodie tím,že nám něco připomíná.Hip-Hop je vlastně poezie podle rytmu hudby.Rap je hudba minulosti i přítomnosti,vypráví nové příběhy nad starými rytmy,které jsou vybrány,vypůjčeny nebo okopírovány z hudební historie černých Američanů.Je to nekompromisně černošká hudba.

 

Kde se rap vzal?

Zdroj rapu je zakořeněn v afrických kořenech. Ještě předtím, než hip-hopová hudba vůbec existovala, kmeny ze Západní Afriky si vyprávěli příběhy rytmicky, za doprovodu bubínků a některých tamnějších hudebních nástrojů. Tento fakt je uznávaný mnoho současnými umělci.

Během přelomu dvacátého století, karibská kultura i hudba postupně čím dál tím víc ovlivňovali americkou hudbu. Již v roce 1956, DJové "toastovali (africká tradice příběhů, které rapovali grioti) přes "dabnuté" jamajské rytmy. Říkalo se tomu "rap", což rozšířilo významy tohoto slova, jelikož to vyjadřovalo konání "neformálních diskuzí". Mezi první rapery pozdějších sedmdesátých let, 20. století patřil například  Kool Herc. Herc byl jamajský imigrant, který v podstatě navázal na vlnu jamajského toastingu.

Do tehdejšího silně komunistického Československa pronikl rap v roce 1984 ke skupině Manželé. První česká hip-hopová rapovaná píseň byla "Jižák". 

—————

Zpět