Rock

09.10.2010 08:54

Rock

Ačkoliv je s punkem spojována hlavně Anglie,tak punk vznikl v Americe (zde však ještě neměl takový říz). Původně se jmenoval Street-rock a až v Anglii dostal své pojmenování.

V 70. letech nastoupila v Británii první vlna punku. Punk se stal tím nejtvrdším,co jste mohli na hudební scéně slyšet. Udržel se v povědomí celá 70. léta a ze scény ho nevytlačil ani metal, který svým nástupem vyvolal nemálo roztržek mezi punkáči a metalisty.

Punk tedy nezanikl. Jak říká známé heslo: Punk's not dead - punk není mrtvý, je tu a bude tu ještě hodně dlouho.

Do Čech se punk dostal začátkem 80. let. Je samozřejmé, že komunistům se to moc nelíbilo. Tudíž tenkrát museli spolu držet punkáči se skinheads. Zní to neuvěřitelně. Tehdy ovšem všichni skinheadi nepatřili k ultrapravici a skoro všichni nebyli fašisti jako dnes (proto také fašističtí ultrapravičáci byli nazýváni Boneheads).

První významnější punkovou kapelou byli Ramones (New York), potom Sex Pistols (Anglie – ti se považují za zakladatela punku) , The Clash (Anglie) a další kvanta punx group (skupin). První punkové texty byli o pivu, hospodě a podporovaly nedodržování řádů a povinností. Některé písničky byly jen o řvaní sprostých slov, ale později se punk dostal do celkem přijatelnější formy.

 

 

ROZDĚLENÍ ROCKU

 

STREET-PUNK

Street-punk je tzv. punk z ulice, protže se vyjadřuje o pouličních jevech. Hrají v něm hudebníci, kteří znají často jen pár akordů či not.  Zpívá se v něm o pouličních bitkách atd… U nás v čechách má street-punk nemalé zastoupení. Známou českou street-punkovou skupinou jsou K.o.S.

 

ANARCHY-PUNK

Je to punk vyjadřující anarchistické názory. Vystupuje proti společnosti, konzumnímu světu a rasismu. Slovo „Anarchy“ zde vyjadřuje pojem chaosu. Známé anarchistické skupiny (spolky), jako jsou Crass, Flux Of Pink Indians či Poison  Girl zastávají myšlenku svobodného myšlení a vyjadřování. 

 

OI!

Oi! Vzniká v pozdní fázi 70. Let 20. Století ve Velké Británii. Původně se tento styl od 80. Let nazýval street-punk (pouliční punk) nebo reality-punk (skutečný punk), než novinář Harry Bushell přišel s názvem Oi! podle písně skupiny Cockney Rejects „Oi! Oi! Oi! „.Oi! znamená „Hej ty!“. Hudba Oi! je jednoduchá ale úderná a má mnohdy jednoduchý refrén, který může opakovat dav nadšenců.  Texty tohohle stylu se motali kolem dělnické třídy, piva, hospody, pouličního života.

 

NEO-PUNK

Je to tzv. „nový punk“. Tato hudba se moc neuchytila. Jde o punkovou modernu. Je to punk s různými sumply a jinými technickými vymoženostmi. 

 

PUNK-ROCK

Punk-rock je asi nejoblíbenější forma punku. Z názvu je jasné, že se jedná o rozhraní punku a rocku. Převážná skupiny punkových kapel dnes hraje právě punk-rock. Jsou to například Sex Deviands, Green Day apod.

 

POP-PUNK

Je to téměř neuvěřitelné, jak může někdo tyhle dva styly spojit dohromady. Ale když už bychom si měli říct, co je (nebo spíše má být) zač tento styl, tak stejně jako je pop-rock pop, který si hraje na rock, tak je pop-punk pop, který si hraje na punk – jedná se o normální popové texty, zřídka vystřídané textem punkovým s velmi jednoduchou melodií, která je jediná spojuje s punkem. U nás jsou pop-punkovou skupinou Rybičky 48 (Banánové rybičky).

 

HARDCORE 

HC je muzika mezi punkem a metalem. Je v mnoha případech tvrdší než samotný punk i přes to, že se zrodil v USA. HC nezastupuje žádná názory a podporuje chaos. Tak to vypadalo i na hardrockových koncertech. Publikum bylo smíšené. Často docházelo na těchto koncertech k masivním rvačkám. Texty tohoto stylu jsou agresivní, vulgární a často i nesrozumitelné. Nejznámější HC skupiny: Dead Kennedys, Discharge, Mau Mas, G.B.H., M.O.D. Agnostic Front,  Conflict atd…

—————

Zpět